Współcześnie uczulenia typu pokarmowego występują częściej niż w latach ubiegłych. Dobrze chociaż, że diagnostyka tego typu stanów także jest na wyższym poziomie. Przy nietolerancji na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które powinny wzbudzić niepokój można zaliczyć: bóle jamy brzusznej, brak łaknienia, częste rozwolnienie, wymioty, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy migreny.
przepisy bez glutenu
W wyniku uczulenia na gluten może pojawiać się też niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości związane z krzepliwością krwi. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby doświadczać wymienionych dolegliwości. Istnieje przecież możliwość wykonania właściwego testu. Opierając się o diagnozę niezbędne mogą być zmiany sposobu odżywiania, a co za tym idzie – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wyeliminować znaczną ilość rodzajów żywności. Na cenzurowanym są między innymi: pokarmy mające w składzie ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnorodnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o uważnym czytaniu składów produktów gotowych. Istotne jest też unikanie spożywania takich potraw, co do których nie posiadamy wiadomości na temat składu. Zarówno w przypadku żywności, jak i specyfików. Różnego rodzaju stabilizatory prawie na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Bezglutenowe pożywienie są aktualnie ogólnodostępne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale także w sklepach ogólnospożywczych. Ponad to dużo sklepów z pieczywem ma w ofercie nie zawierające glutenu wyroby. W menu warto zawrzeć jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki postaci. Sposób odżywiania uczulonego na gluten również można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet rezygnowanie z słodyczy. Życie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg znacznej uwagi w wyborze żywności oraz substancji leczniczych.